Website maken – dat kun je eenvoudig zelf

Welkom op Websitebird. Op deze site vind je informatie hoe je eenvoudig zelf een website maken kunt of kunt laten maken.

Er zijn tegenwoordig verschillende content management systemen .(CMS) die je snel op weg helpen met het starten van een website. Bekende content management systemen zijn WordPress, Joomla, Drupal en Magento. Deze pakketten kun je als standaardpakket installeren en met plugins en templates verder inrichten naar je eigen smaak en wensen. Zo ontwikkelde Websitebird voorheen zelf ook Joomla templates. Gerenommeerde instanties gebruikten deze templates om website te ontwikkelen.

Vraag is wanneer is welke CMS het meest geschikt? WordPress wordt momenteel erg veel gebruikt. WordPress is van oorsprong een blog systeem die in de behoefte voorzag om snel een blog op te zetten. WordPress is zeer makkelijk in het gebruik. Tegenwoordig zijn steeds meer functies toegevoegd aan WordPress waardoor extra mogelijkheden zijn ontstaan. Een voorbeeld van een WordPress site is de site over El Delfin Verde, een populaire camping aan de Costa Brava.

Naast WordPress zijn Joomla en Drupal populaire content management systemen. Joomla is voor gebruikers zonder programmeerkennis goed in te zetten, maar biedt juist ervaren programmeurs ook de nodige mogelijkheden tot uitbreiding. Drupal is lange tijd in Nederland minder populair geweest, maar heeft later toch aan populariteit gewonnen. Voordeel van Drupal is dat er makkelijk verschillende rollen en rechten aangemaakt kunnen worden in het systeem. Erg handig als meerdere gebruikers aan een website werken.

Tenslotte behandelen we Magento. Magento is een standaard pakket als je zelf een webwinkel beginnen wilt. Alle basis functionaliteiten om aritkelen op te voeren, in een winkelwagen te leggen en af te kunnen rekenen zijn in het pakket aanwezig. Zelf een complete Magento shop opzetten is wel moeilijker. Maar website bouwers gebruiken Magento graag. Voordeel als eigenaar van de site is, dat een Magento website snel is op te zetten en dus relatief goedkoop kan worden ontwikkeld. Een voorbeeld van een Magento shop is Annadiva een webwinkel in lingerie.